Svečanom akademijom dočekana 1439. hidžretska godina

Svečanom akademijom dočekana 1439. hidžretska godina

U povodu nastupanja nove 1439. hidžretske godine u srijedu 20. septembra 2017. godine u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Brčko upriličena je tradicionalna svečana akademija.  Program simboličnog naziva “Hej Medino, dolazim ti” izveden je u brčanskom Domu kulture a izveli su ga: Hor Mošus, Mustafa Isaković, Šejma Mehić, Ahmed Karahasanović i Medina Zahirović.

Članice brčanskog udruženja “Bošnjakinje” također su bile dio organizacije ovog programa. One su, naime, svim prisutnima darovale halvu- tradicionalni bosanski specijalitet koji se sprema u ovakvim prilikama.

U ime organzatora prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko mr. Mustafa ef. Gobeljić. U desetominutnom govoru osvrnuo se na najznačajnije poruke hidžre posebno ističući da hidžra simbolizira žrtvu, jedinstvo, solidarnost i bratimljenje kao i uspostavu reda i zakona. Međusobno uvažavanje i toleranciju svih stanovnika Medine posebno je istaknuo kao model života svojstven muslimanima.

Sala Doma kulture u Brčkom i ove je godine bila pretijesna da primi sve one koji su željeli prisustvovati ovom programu.