U akciji čišćenja B. Šamca uposlenici Rijaseta i FIN-a te imami i džematlije iz Brčkog i Čelića

U akciji čišćenja B. Šamca uposlenici Rijaseta i FIN-a te imami i džematlije iz Brčkog i Čelića

Pod dirigentskom palicom hrabrog, odlučnog, neustrašivog i neumornog glavnog imama Safet ef. Karahmetovića, nastavljena je akcija uklanjanja smeća, mulja, kabastog materijala i raznog otpada na imovini Medžlisa IZ  Bosanski  Šamac i posjedima starijih i iznemoglih muslimana i muslimanki u Bosasnkom Šamcu.

U četvrtak 29.05.2014. godine jedan broj uposlenika Ureda za hadž, Vakufske direkcije, Radia BIR  i FIN-a i drugih volontera iz Sarajeva na čelu sa muderrisom Nezim ef. Halilovićem priključio se akciji raščišćavanja na dvije vakufske parcele u Bosanskom Šamcu. Također, oni su uručili i humanitarnu pomoć nastradalim od poplava.

U nedjelju 01.06.2014. godine MIZ Brčko i MIZ Čelić organizirali su oko 80 volontera iz reda imama, vjeroučitelja i džematlija, koji su ukljanjali kabasti otpad iz kuća slabih, starih i iznemoglih muslimana, a vrijedi istaknuti i to da su vrijedni aktivisti iz Čelića sa sobom donijeli i oko tri tone pomoći. Na čelu su bili glavni imami Mustafa ef. Gobeljić i Islam ef. Hrnjić. Istog dana u akciji čišćenja učestvovalo je pet volontera iz udruženja „Svitanje“ iz Sarajeva koji su uklanjali mulj iz prizemlja stare vakufske kuće.

Ostalo je prilično dosta posla da bi se stanje normaliziralo te se ovom prilikom pozivaju volonteri iz drugih gradova da dođu Bosanski Šamac i dadnu svoj doprinos u normalizaciji stanja kako bi ovdašnji muslimani mogli dočekati ramazani-šerif u dobroj atmosferi i boljem stanju. Zahvaljujemo svima koji su dosada bili u radnoj akciji u  Bosanskom Šamcu.

Također želimo podijeliti sa svima radosnu vijest da je u petak 30.05.2014. godine klanjana i prva džuma nakon poplava  u predvorju džamije Azizije, a  uz ovdašnje  muslimane džumi su prisustvovali i muslimani  iz Istanbula i Gradačca. Džumu-namaz je predvodio Nusret ef. Kujraković, glavni imam u Gradačcu. Ezan na munari proučio je Mehmet Fahretin Paketc iz Istanbula, koji je dio ekipe iz Istanbula koja sa četiri vozila čisti i pere ulice u Bos. Šamcu.

05