U Bosanskom Šamcu stanje najteže, u Modričkom Lugu kritično, a u Odžaku stabilno

http://www.muftiluktz.net

U Bosanskom Šamcu stanje najteže, u Modričkom Lugu kritično, a u Odžaku stabilno

U nedjelju 18. maja 2014. godine muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je obišao područja Bosanskog Šamca, Modriče, Vukosavlja i Odžaka.

Trenutno najugroženije područje u Bosni i Hercegovini je gradić Bosanski Šamac, koji se nalazi na sjeveru Bosne i Hercegovine i na ušću rijeke Bosne u Savu.

Stanje u Bosanskom Šamcu je teško, jer je nivo vode u gradu ravan nivou u rijekama Sava i Bosna. Najniži je na dubini od 1,30 m, a na mjestima je visok i 5 metara.

Muftija i njegovi pratioci su se uvjerili da, iako u nemogućim uslovima, ipak se u gradu odvija život na spratovima kuća, u potkrovljima i na višim spratovima zgrada.

Došli su i do Azizije džamije, novog i modernog islamskog centra, koji još nije svečano ni otvoren, a pod vodom je.

Glavni imam u Bosanskom Šamcu Safet-ef. Karahmetović i njegovi džematlije brinu se o svim Bošnjacima, kao i o drugim građanima grada. Safet-ef. Karahmetović veliki je borac u ovoj teškoj situaciji, jer je danonoćno sa svojim džematlijama, s njima dijeli nevolje koje su ih snašle i brine se o njihovim potrebama u hrani, vodi i dr.

Veliku pomoć građanima Bosanskog Šamca, bez obzira na nacionalnu ili drugu pripadnost, svakodnevno pružaju brojni pojedinci i organizacije iz susjednog Gradačca.

Tokom ovoga obilaska, muftija Fazlović je posebno naglasio da će Islamska zajednica u BiH dati svoj snažan doprinos u pravljenju plana pružanja urgentne pomoći ovome području, koja će biti izuzetno važna nakon povlačenja vode, i u tome će učestvovati s drugima.

U Odžaku stabilno

Nakon obilaska područja Bosanskog Šamca muftija Fazlović je boravio u Odžaku, u kojem je stanje za sada stabilno.

U Odžaku se susreo s glavnim imamom Fahrudinom-ef. Mujanovićem i načelnikom općine Hajrudinom Hadžidedićem, koji su ga upoznali sa stanjem na tome području.

Muftija je nakon tih susreta izjavio da je obradovan time što je vidio najbolje primjere saradnje i solidarnosti u nevolji.

U Modričkom Lugu kritično

Na području Medžlisa IZ-e Modriča najkritičnije stanje je u mjestu Modrički Lug.

Tokom obilaska ovoga džemata muftija je razgovarao s načelnikom općine Vukosavlje Elvirom Hadžiomerovićem. Razgovarali su o najvažnijim vidovima pomoći, koju treba uputiti u narednom periodu: za obnovu vodovoda, putne infrastrukture, dostavu sjemena za obnovu sjetve i stočnu hranu.

Muftija je naglasio da Islamska zajednica u BiH kontinuirano pruža pomoć ugroženima i čini to preko džemata i MDD Merhamet.