U Brčkom promoviran prijevod “Mesnevije”

U Brčkom promoviran prijevod “Mesnevije”

Medžlis Islamske zajednice Brčko i Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Brčko upriličili su promociju djela “Mesnevija”, autora Mevlana Dželaluddina Rumija. Promocija je održana u brčanskom Domu kulture u petak, 20. januara 2017. godine.

O menevihanu (prevodiocu i predavaču Mesnevije), šerijatskom pravniku, islamskom teologu, profesoru orijentalnih jezika i osnivaču Katedre za Mesneviju šejhu Ahmedu Mešiću, o samom prijevodu i sadržaju Mesnevije govorili su: Dr.Izet Zikrji Pajević, dr. Sead ef. Seljubac i doc.dr.Elvir Musić.

Mesneviju je sa perzijskog jezika preveo šejh Ahmed Mešić iz Tuzle. Izdavač ovog vrijednog djela je Behram-begova medresa a to je 44. izdanje Behram-begove medrese u periodu njezinog obnovljenog rada.

Rahmetli Ahmed-ef. Mešić je osamnaest godina svoga života posvetio Mesneviji s ciljem da što vjernije i jasnije prenese njeno značenje na bosanski jezik, učini je pristupačnom širem krugu čitalaca bez korištenja komplikovanih, teško razumljivih stručnih izraza i jezičkih konstrukcija. Moderator ove promocije bila je Azra Hasanović, prof.