U Gornjem Rahiću održana centralna manifestacija povodom Dana šehida

U Gornjem Rahiću održana centralna manifestacija povodom Dana šehida

Centralna manifestacija povodom Dana šehida upriličena je danas poslije podne-namaza na šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću.

Nakon poklanjanja proučene hatme, koju su proučili imami Medžlisa Islamske zajednice Brčko prisutnima se kratko obratio glavni imam Medžlisa Brčko mr. Mustafa ef. Gobeljić.

U svom izlaganju mr. Gobeljić  je naglasio kako su dani bajrama dani svemuslimanske radosti ali kada su Bošnjaci u pitanju onda bajram ima i druga značenja. “Bajram je i dan koji u nama budi tužne uspomene. U njemu se prisjećamo naših najmilijih koji su položili svoje živote u temelje ove države. Ovo je i dan našeg ponosa. Ponosni smo na čistotu i ciljeve naše borbe i na ideale za koje smo se borili. Nismo se borili da ova zemlja bude samo naša. Borili smo se da Bosna i Hercegovina bude podjednako prostrana, topla i pravedna za sve njezine narode, pripadnike svih vjera i sve njene građane. Ovo je i dan našeg zavjeta. Mi svake godine obnavljamo zavjet da ćemo ostati vjerni idealima za koje su naši sinovi položili živote.”

U ime porodica šehida prisutnima se obratio gospodin Ferid Omerhodžić koji je upozorio na nebrigu vlasti prema porodicama šehida i poginulih boraca.

Nakon obraćanja, prema predviđenom protokolu, uslijedilo je polaganje cvijeća na spomen obilježje a nakon ikindije-namaza će mjesni imami sa svojim džematlijama obići sve lokalne šehitluke i spomen obilježja.