U nastavku ciklusa tribina gostovao dr. hfz. Mevludin ef. Dizdarević

U nastavku ciklusa tribina gostovao dr. hfz. Mevludin ef. Dizdarević

U nastavku ovogodišnjeg ciklusa tribina predavanje je držao ugledni zenički imam dr. hfz. Mevludin ef. Dizdarević. Tribina je održana u redovnom subotnjem terminu 19. novembra 2016. godine poslije jacije-namaza u amfiteatru Bijele džamije u Brčkom. Tema predavanja bila je: “Lijepa riječ”.

Obrazlažući zašto se odlučio govoriti na pomenutu temu hafiz Dizdarević je kazao: “Danas su ljudi od jutra do mraka okruženi ružnim govorom. U nama se nataložila neka nerazumljiva, neobjašnjiva frustracija i trauma koja se pretače u ružnu riječ, a od ružne riječi do ružnog djela je samo pola koraka. Zbog toga je posebno važno da progovorimo o dobru, o lijepoj riječi. Pa ni Allah ne voli, a o tome i Kur'an, da se o zlu govori. To ima pravo samo onaj kome je nepravda učinjena.” Ako je osmjeh sadaka, kolika je tek vrijednost lijepa riječ upućena sagovorniku? Lijepa riječ treba da bude naše obilježje, ono što definira naš vjerski identitet, ono po čemu ćemo biti prepoznati u sredini u kojoj živimo, zaključio je hafiz Dizdarević.

mev_dizd2

Sala amfiteatra Bijele džamije, uprkos nastojanjima organizatora do obezbijedi dodatna mjesta, ovoga puta bila je pretijesna da primi sve prisutne.

Naredna tribina održat će se u subotu 26. novembra 2016. godine poslije jacije-namaza kada će gost biti dr. hfz. Halil Mehtić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici.