U povodu nastupanja 1446. hidžretske godine organiziran program “Nek se srca otvore”

U povodu nastupanja 1446. hidžretske godine organiziran program “Nek se srca otvore”

U povodu nastupanja nove 1446. hidžretske godine u subotu 6. jula 2024. godine u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Brčko i Udruženja građana Perspektiva iz Brčkog upriličen je svečani program simboličnog naziva “Nek se srca otvore”.

Program je izveden poslije akšam-namaza na platou pored upravne zgrade Medžlisa Islamske zajednice Brčko a učestvovali su: Hor Mošus, dječiji hor Mošus, Amila Hasičević, Mevludin Smajlović, Esma Čačković i glavni gost večeri Armin Muzaferija.

Prisutnima se u ime organizatora obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko Mustafa-ef. Gobeljić koji je u svom obraćanju naglasio kako se fenomen hidžre može promatrati kroz  najmanje tri glavna aspekta: historijski, kulturološki i politički.

“Hidžra je događaj koji se odigrao 622. godine Nove ere, i koji za nas, sa tog historijskog aspekta predstavlja daleku prošlost. Da ovaj događaj nije rezultirao mnogobrojnim historijskim zapletima i jednom, do tada neviđenom renesansom ljudske civilizacije, on bi bio zaboravljen.

Hidžra je omogućila da se islam potvrdi kao nova, i do tada najveća, najznačajnija i najmoćnija civilizacija. Hidžra je bila prekretnica: iz džahilijeta u civilizaciju koja je izgradila gradove, škole, biblioteke, razvila nauku i tehnologiju, koja je do tada bila nepoznata. Islamska civilizacija je doslovno, u tehničkom, tehnološkom, znanstvenom i ekonomskom smislu, bila nekoliko stoljeća ono što je danas Zapadna Evropa i Amerika. Sve su to plodovi hižre. Hidžra je bila nukleus iz kojeg je ovaj moćni civilizacijski tok pokrenut.

Hidžra je omogućila da se muslimani ostvare kao politička zajednica, to jest, da izgrade državu, da putem instrumentarija koji država posjeduje obezbijede zaštitu ali i podršku svim ovim civilizacijskim doprinosima muslimana čovječanstvu. Ako nemaš državu, ako nemaš instrumentarij moći za zaštitiš svoj narod, ili narod jedne države, da zaštitiš naučnike, umjetnike, kulturna zdanja, onda dođu barbari, Mongoli, a barbara nikada neće nedostajati, koji to sve unište. Bagdad je 1258. godine Nove ere bio jedan od najvećih, i vjerovatno, najblistaviji grad u svijetu. Njega su mongolske horde razorile do te mjere, kako kaže Eric Margolis u knjizi „Američki radž“, da  to razaranje predstavlja ekvivalent nuklearnom ratu u savremenom dobu.

Zašto se ovo dogodilo ondašnjim muslimanima. Zato što su izgubili osjećaj važnosti izgradnje i jačanja države. Da je muslimanska država bila moćna, horde Mongola, koje su u kulturnom smislu bili barbari za muslimansku civilizaciju, bi bile poražene.

Braćo i sestre, jedan od prvih politčko-pravnih poteza koje je Poslanik, a. s., poduzeo nakon dolaska u Medinu jeste izrada „Medinske povelje“ ili „Medinskog ustava“. Po mnogima, to je prvi  pravni akt koji ima elemente savremenih ustava u povijesti čovječanstva. Zašto je to Poslanik uradio? Zato što se država ne može izgraditi a ni  opstati bez prava, pravde i zakona. Dakle, jedan od nemjerljivo važnih plodova hidžre je svijest o potrebi izgradnje, ali  sama izgradnja države. Zato u ovoj prilici, sve nas  podsjećamo, da razumijevati poruku hidžre na pravi način, između ostalog znači, graditi državu, jačati svijest da nam je država jedna od svetinja. Pri tome, mi se moramo boriti da naša država Bosna i Hercegovina bude pravedna za sve, za svakog čovjeka, bez obzira na njegovo vjersko, etničko ili socijalno određenje.”

Prisutnima se u ime UG Perspektiva obratio Ensar Gobeljić koji je govorio o nastanku udruženja, realiziranim projektima i planovima za budućnost.

I ove, kao i prethodnih godina broj posjetilaca je ovaj skup učinio još impozantnijim. Scenarij i režiju programa potpisuje Ensar Gobeljić.

Nova 1446. hidžretska godina nastupila je sa akšam-namazom 6. jula 2024. godine.