U prošloj godini trinaest novih hafiza u BiH

U prošloj godini trinaest novih hafiza u BiH

U 2011. promovisano je 13 hafiza iz različitih bh. gradova: Maid Ibrahimović, Mahira Begović, sestre Aiša i Fatima Bektaš iz Travnika, Lejla Mujčinović i Adha Begić iz Visokog, Mahir Ramić iz Gornjeg Vakufa, Fatima Mwalidi i Haludun Avdić iz Zavidovića, Alena Brković iz Tešnja, Merjema Aletić iz Kiseljaka, Abdul-Aziz Drkić iz Sarajeva i Nezir Šarić iz Čapljine.

Šef Vjersko-prosvjetne službe mr. Muharem-ef. Omerdić ukratko nam je dao osvrt na prošlogodišnji rad Rijaseta sa hafizima.

„Vjersko-prosvjetna služba vodeći referat hifza na području Rijaseta IZBiH provela je proceduru za polaganje i promociju 13 hafiza. Svima je upriličena promocija na željenim mjestima u prisustvu zvaničnika Islamske zajednice tog mjesta i izaslanika reisu-l-uleme”, objašnjava mr. Omerdić. O samoj praksi učenja hifza mr. Omerdić kaže: „Važno je istaći da je trend zanimanja za učenje hifza u porastu posebno u našim odgojno-obrazovnim institucijama a naročito u medresama. To jasno govori da se na ovom planu čine veliki napori kako bi se interes za učenje Kur'ana napamet povećao kod mladih. Nadamo se da će ovaj broj bar ostati ako se ne poveća. Ali, s obzirom na ulaganje Rijaseta, muhafiza i drugih koji pomažu na planu učenja hifza nadamo se da ćemo u 2012. godini imati i veći broj hafiza.”

(www.preporod.com)