Učenici Treće osnovne škole posjetili mekteb Bijele džamije

Piše: Almira Alić

Učenici Treće osnovne škole posjetili mekteb Bijele džamije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini od 1. septembra do 15. oktobra 2021. godine organizira manifestaciju Dani mekteba. Cilj manifestacije je promocija mekteba kao najstarije obrazovne institucije Islamske zajednuce u Bosni i Hercegovini i važnog dijela identiteta Bošnjaka.

Programom je predviđena i promocija mekteba i mektebske pouke u osnovnim školama u saradnji sa imamima i vjeroučiteljima. Tim povodom su u srijedu 29. septembra 2021. učenici nižih razreda JU Treće osnovne škole Brčko posjetili mekteb džemata Bijele džamije u Brčkom.

Posjeta je upriličena u organizaciji vjeroučiteljica i razrednih učiteljica ove osnovne škole za djecu koja pohađaju nastavu Islamske vjeronauke i Životnih vještina i stavova. Domaćin ovoj posjeti bio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko i imam Bijele džamije Mustafa-ef. Gobeljić.

Imam je učenike i učenice dočekao u džamijskom ambijentu izrazivši zadovoljstvo zbog njihove posjete. Upoznao ih je sa historijatom mekteba i njegovom značaju te pozvao da se u mekteb upišu i budu redovni polaznici. Formalni dio posjete završen je obilaskom džamijskog kompleksa, mektebske učionice i, na oduševljenje djece, druženjem sa imamom uz osvježenje i zakusku u restoranu Divanhana.