Upriličen bajramski prijem

Upriličen bajramski prijem

Povodom kurban-bajrama, jednog od dva velika muslimanska blagdana, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Brčko i bošnjačkih predstavnika u vlasti Distrikta, u utorak 13. septembra 2016. godine u prostorijama Islahijjeta, upriličen je tradicionalni bajramski prijem.

Prisutnima su se obratili dogradonačelnik Brčko distrikta gospodin Esed Kadrić i mr. Mustafa ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa Brčko. Mr. Gobeljić je govorio o dva glavna toka vjere, odnosu prema Bogu i odnosu prema ljudima ustvrdivši da se prema Bogu može biti pokoran ili nepokoran a prema ljudima dobročinitelj ili suprotno tome. Sugerirajući kako su humanost, dobročinstvo i pravda temeljno poslanje svake religije i svakog humanstičkog učenja pozvao je prisutne na ustrajnost u činjenju dobra prema svim ljudima posebno pozivajući muslimane da budu dobročinitelji jer je to najbolji način provođenja ideje islama u djelo.

Prijemu su, pored predstavnika Pravoslavne i Katoličke crkve u Brčkom, prisustvovali čelnici izvršne i zakonodavne vlasti iz reda hrvatskog i srpskog naroda.