Upriličen prijem povodom Kurban-bajrama

Upriličen prijem povodom Kurban-bajrama

Drugog dana Kurban bajrama u Brčkom je upriličen tradicionalni Bajramski prijem. I ove godine su organizatori bili Medžlis Islamske zajednice Brčko i bošnjački predstavnici u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Brčko distrikta.

Domaćini su izrazili zadovoljstvo prisutvom velikog broja zvanica među kojima su bili predstavnici pravoslavne i katoličke Crkve kao i politički predstavnici ksrpskog i hrvatskog naroda.

“Ovo je prilika da još jednom potvrdimo našu spremnost da zajednički dijelimo i radost i tugu, uspjeh i nevolje u ovoj lokalnoj zajednici. Također je prilika, pored prazničnog kolorita koji obiluje relaksirajućim sadržajima, da se podsjetimo i na ono što je univerzalna poruka vjere a to je činiti dobro na svakom mjestu i prema svakom čovjeku. Ko prođe ovozemni ispit on je sasvim sigurno položio ispit na budućem svijetu. Stoga ja koristim priliku da pozovem muslimane da u duhu ovakvog razumijevanja vjere traže svoj put do spasenja i Božijeg zadovoljstva”, rekao je Mustafa ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko.

Prisutnima se obratio i gospodin Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH i rekao: “Pri obilježavanju vjerskih blagdana, kada jedni sa drugima dijelimo radost obilježavanja praznika onih koji slave, mi se opredjeljujemo i za zajednički pogled u budućnost u smislu da gledamo istu perspektivu, da gledamo kako preuzimati odgovornost za političku zajednicu u kojoj živimo i stvaranja uslova za kvalitetniji, dostojanstveniji život svakom čovjeku koji živi ovdje, bilo da je katolik, pravoslavac, musliman, vjerovao u nešto drugo ili ne vjerovao ni u šta. To je ono što krasi Brčko distrikt kao političku zajednicu i vjerujem da ovakva okupljanja idu u prilog stvaranja što više energije koja će producirati dobro među ljudima.”