Upriličen tradicionalni bajramski prijem

Upriličen tradicionalni bajramski prijem

Tradicionalni bajramski prijem i ove godine organizirali su rukovodioci Medžlisa Islamske zajednice Brčko i bošnjački predstavnici u vlasti Brčko distrikta. Prijem je održan u ljetnoj bašti motela Villa Cicibela u utorak 5. jula 2016. godine.

Prijemu su, pored zvanica iz javnog i privrednog života grada Brčko, prisustvovali gradonačelnik Brčko distrikta, gospodin Anto Domić, dogradonačelnik gospodin Esed Kadrić kao i predstavnici Pravoslavne i Katoličke crkve u Brčkom.

Riječi dobrodošlice, u ime Medžlisa Islamske zajednice Brčko uputili su predsjednik Medžlisa gospodin Hajrudin Omerović i glavni imam mr. Mustafa ef. Gobeljić, a u ime bošnjačkih predstavnika u vlasti Brčko Distrikta, gospodin Adem Ribić.

U svom obraćanju mr. Mustafa ef. Gobeljić je ističući važnost ramazana i drugih ibadeta u islamu kazao kako je smisao vjere biti što bliži Bogu i što korisniji ljudima. Muslimani su u toku minulog ramazana nastojali da dosegnu ovaj smisao vjere. Ne treba zaboraviti, naglasio je Gobeljić, da niti u pogledu vlastitog iskustva vjere niti u pogledu našeg općeg ljudskog djelovanja nikada ne možemo dosegnuti tačku poslije koje ne možemo biti bolji.

Izlaganje je završio citatom:  “Ljudi su spremni zbog vjere se svađati, ratovati i za nju umirati ali nisu spremni živjeti po njenim pravilima.” Ako bismo zaista živjeli po pravilima vjere, poručio je Gobeljić, onda ništa od spmenutog ne bi bilo potrebno.

Ovo je bila još jedna prilika da se Brčko pokaže u raskoši i lepršavosti vlastitog multietničkog ambijenta.

b_pr16