Upriličena prmocija knjige Sadike Avdić, “Divno je probuditi se”

Upriličena prmocija knjige Sadike Avdić, “Divno je probuditi se”


„Zehra“ je produkt aktivnog rada organizacije Kewser, koja je, kao nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija, osnovana u aprilu 1994. godine u Zenici. Današnje sjedište im je u Sarajevu, a članstvo je prošireno na cijelu Bosnu i Hercegovinu i inostranstvo. Ova organizacija, u skladu sa svojom misijom, pomaže ženama i djeci na polju obrazovanja i odgoja u duhu islamske vjere i kulture.

Magazin Zehra izlazi od januara 2001. godine, prvo kao dvomjesečno a danas kao mjesečno izdanje.  Na zvaničnom portalu udruženja Kewser o magazinu Zehra stoji: „Magazin nosi naziv Zehra jer nam je želja da se vežemo za profil idealne žene muslimanke, Fatime ez-Zehre, koja je bila ne samo majka i čuvar porodice nego i nosilac i prenosilac vjere, jedna od prvih žena društvenoangažovanih, najbliža saradnica svoga oca, muslimanskoga vođe i državnika, Muhammeda, a.s., a potom i svoga muža, imama Alija. Dakle, žena aktivni sudionik društvenih zbivanja prije hiljadu i četiri stotine godina, koja jeizvanredan primjer angažovane žene kakvu želimo vidjeti i danas, svakako,uvažavajući zahtjeve vremena koji se nameću ženi muslimanki.“

Knjiga „Divno je probuditi se“  Sadike Avdić je zbornik tekstova objavljenih u „Zehri“ od februara 2002. do augusta 2011. godine. Knjiga sadrži tekstove o aktuelnim zbivanjima, univerzalnim temama, pojedinačnim sudbinama i težnjama.

“Omogućeno je svakome da to ima u vidu knjige. Mogla bih kazati da su  to duhovne teme, koje su uvijek aktuelne. Ova knjiga je neki vid priručnika koji se može često čitati radi podsjećanja na to ko smo i kakve sve identitete imamo”, kaže Sadika Avdić.

U predstavljanju su učestvovale:

  • Aida Krzić, recenzent knjige i saradnica u magazinu Zehra
  • Sadika Avdić, autorica knjige i glavna i odgovorna urednica magazina,
  • Sabrija Mehmedović, član redakcije
  • Mediha Džakmić, urednica magazina.