Upriličena Večer predstavljanja običaja i narodne nošnje u Brčkom

Upriličena Večer predstavljanja običaja i narodne nošnje u Brčkom

Večeras je u brčanskom Domu kulture upriličena Večer predstavljanja običaja i narodne nošnje, u organizaciji Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini – Odbora za međureligijsku saradnju (OMS) Brčko.

U programu su učestvovala tri kulturno-umjetnička društva sa područja Brčko distrikta: Bijela, Behar (Maoča) i Ilićka.

Učesnici su predstavili običaje i narodnu nošnju tri najzastupljenija naroda u BiH.

KUD Ilićka je igrokazom prikazao stari pravoslavni običaj obilježavanja slave.

„Drago mi je što smo ovdje svi zajedno i što se družimo. Nadam se da će i u budućnosti biti ovako lijepo sa puno lijepih trenutaka”, kazala je Mladenka Vujanović iz KUD-a Ilićka.

KUD Behar je izveo stari običaj kna mlade, čime su prikazali kako je to izgledalo kada mlada dođe u novu kuću.

„Ova koncert i sve što prati Međureligijsko vijeće je jedna ideja koja nas zbližava. Večeras svi predstavljamo svoje običaje i nošnje koji su nekada živjeli u ovim narodima. Mi smo se pomirili davnih dana, ali je lijepo obnoviti običaje koji su možda i zamrli. Mi te običaje obnavljamo i čuvamo od zaborava”, izjavio je Sead Lišić, predsjednik KUD-a Behar.

Članovi KUD-a Bijela su prikazali tradicionalnu prošnju mlade. Publici su približili kako je to nekad izgledalo i koji su propratni elementi bili prisutni.

Narodno veselje, zdravica i pjesma su samo dio te tradicije koja je izuzetno bogata i koja je bila prisutna u Posavini.

„Imamo čast da ovdje sudjelujemo na predstavljanju naših običaja. Nema više ni tih koji se sjećaju tih običaja, naših starih sa kojima su ti običaji i umrli“, rekao je Stjepan Viljušić, predsjednik KUD-a Bijela.

Predsjedavajući OMS-a Mustafa-ef. Gobeljić naglasio je da je cilj ovog projekta međusobno približavanje i jačanje povjerenja.

“Mi večeras predstavljamo samo jedan mali kutak beskrajnog šarenila Božije bašte. To što smo različiti po nekim kriterijima je samo čin Božije volje i htijenja, na nama je da to prihvatimo kao dar i kao prednost i bogatstvo”, istakao je predsjedavajući Odbora za međureligijsku saradnju Brčko Mustafa-ef. Gobeljić.

IZVOR: otisak.ba