Upriličeno svečano otvaranje Izložbe “Muzej posljednjeg Alahovog poslanika, Muhammeda a.s.”

Piše: Amina Đulović

Upriličeno svečano otvaranje Izložbe “Muzej posljednjeg Alahovog poslanika, Muhammeda a.s.”

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Brčko, u petak 9. decembra, u zgradi Ruždija medrese, svečano je otvorena izložba “Muzej posljednjeg Allahovog poslanika, Muhammeda a.s.”. Izložba je u Brčkom organizovana kao dio manifestacije „Ti si ruža džennetska“ koju Medžlis Islamske zajednice Brčko organizuje povodom dana rođenja posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda a.s.

Mustafa-ef. Gobeljić, glavni brčanski imam, podsjetio je prisutne kako ova cjelomjesečna manifestacija obiluje različitim sadržajima, od onih dominantno duhovno-vjerskih, preko kulturnih, do edukativnih i humanitarnih.

„Muahmmed s.a.v.s. je sve ovo, za nas muslimane, i mnogo više od ovoga. On je za nas neiscrpna inspiracija i vertikala u pogledu ne samo iskrenosti u vjeri, nego i u pogledu isijavanja dobra i zračenja dobrog prema svakom čovjeku, prema svakom živom biću,“ poručio je Gobeljić.

Izložbu je svečano otvorio Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, koji je istakao važnost mevludskog programa Medžlisa IZ Brčko, a posebno što je dio tog programa i briga o onima koji su najslabiji i kojima je potrebna naša pomoć.

„Muhammed s.a.v.s. je milost svjetovima. On je milost svakim svojim dahom, svakom svojom riječju i svojim sveukupnim djelom, sunnetom časnim. Sloboda je posebna ljudska blagodat. Muhammed s.a.v.s. je prvi svojim primjerom pokazao kako treba čuvati i poštovati dostojanstvo svakog čovjeka. On je bio čovjek najpotpunijeg morala. Zato se u ovolikoj mjeri iskazuje ljubav prema Poslaniku s.a.v.s., zato muslimani slijede njegov put. Mnogo od njih žele biti toliko dosljedni, ako je moguće, da ne propuste bilo šta od onoga što su naučili i spoznali o svom dragom Poslaniku s.a.v.s.,“ kazao je muftija Fazlović.

Izložba obuhvata 33 panoa na kojima su prikazani detalji životopisa poslanika Muhammeda s.a.v.s., makete Poslanikove kuće, džamije i cijele Medine, te dokumentarne filmove na bosanskom jeziku. Autor ovog projekta dr. Esmir Halilović je kazao kako je cilj ove izložbe široj javnosti predstaviti život i djelo posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, alejhiselam, pri tome koristeći najsavremenija tehnička sredstva i pomagala.

Izložba “Muzej posljednjeg Alahovog poslanika, Muhammeda a.s.” će u Brčkom biti izložena do 12. decembra.