Uspješno realiziran kviz za srednjoškolce “Put učenih”

Finalsti pokazali izuzetno visok nivo znanja

Uspješno realiziran kviz za srednjoškolce “Put učenih”

Finalni krug takmičenja “Put učenih”, organiziranog za polaznike srednjih škola, održan je u četvrtak 2. juna 2016. godine nakon akšam-namaza u Bijeloj džamiji u Brčkom.

Naime, ovo takmičenje koje je, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Brčko kao projekat EPM (Edukacijski programi za mlade), provedeno u nekoliko faza za cilj ima potaknuti srednjoškolce da znanja koja su stekli kao polaznici mekteba dodatno povećaju.

Polufinale ovog takmičenja izborilo je dvanaest kandidata koji su se, pred džematlijama u Gornjem Rahiću 15. maja 2016. godine, kroz formu kviza borili za jedno od šest mjesta koja vode u finale.

Tom prilikom smo dobili šest finalista koji su, kako u polufinalnoj tako i u finalnoj večeri, pokazali izuzetan nivo znanja. Nakon zbrajanja osvojenih bodova dobili smo i konačan poredak i pobjednike ovog takmičenja:

  1. Salkić Samra- džemat Dizdaruša
  2. Mrkaljević Semir- džemat Bijela džamija
  3. Moćević Ines- džemat Klanac
  4. Delić Elvin- džemat Bijela džamija
  5. Mešković Jusuf- džemat Maoča Nova
  6. Halilović Enver- džemat Ćoseta

Cijeli proces ovog takmičenja provela je komisija u sastavu:

  1. Mr. Mustafa ef. Gobeljić
  2. Salih ef. Hrnjić, član
  3. Mr. Esad ef. Avdić, član

Za pobjednike ovog takmičenja obezbijeđene su i nagrade u iznosima od 300 KM za prvo mjesto, 250 KM za drugo i 200 KM za treće osvojeno mjesto. Učesnici polufinalne i finalne večeri koji nisu među prvonagrađenima, darovani su vrijednim knjigama. Nastup u finalu ovog takmičenja izborila je i Sejdić Alma iz džemata Brka Nova ali je iz zdravstvenih razloga odustala od takmičenja a na njenu poziciju je, prema broju osvojenih bodova u polufinalu, pozvan Delić Elvin. Program su, učenjem ilahija i kasida, uljepšali članovi hora Mošus.

Prilikom dodjele nagrada Glavni imam Medžlisa IZ-e Brčko izrazio je čestitke kandidatima i nadu kako će ovaj projekat biti dio plana rada sa mladima i narednih godina.

kviz2 kviz1