Vahid ef. Fazlović zvanično Muftija tuzlanski

Vahid ef. Fazlović zvanično Muftija tuzlanski

 

Naime njemu je danas u Rijasetu, na prijedlog reisu-l-uleme i odluke Sabora rješenje za ovu funkciju potpisao  predsjednik Sabora IZ u BiH Safet Softić. Svečanom činu potpisivanja prisustvovali su i generalni sekretar Rijaseta Muhamed ef. Salkić, šef kabineta reisu-l-uleme Razim ef. Čolić i šef Vjersko-prosvjetne službe Muharem ef. Omerdić.

Prisutni su čestitali muftiji Fazloviću preuzimanje ove časne funkcije.

Muftija Fazlović je zahvalio Allahu dž.š. što je omogućio  da bude na ovoj časnoj funkciji muftije i obećao da će je vršiti odgovorno u skladu s propisima islama, te odredbi Ustava Islamske zajednice.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je ovom prilikom kazao da će, imajući u vidu dosadašnje uspjehe koje je imao u svom radu, kao imam i direktor Behram begove medrese, Vehid ef. Fazlović i na funkciji muftije tuzlanskog doprinijeti da ovaj muftiluk još više napreduje i u tom pogledu mu je zaželio uspjeh u radu.

Biografija Vahid ef. Fazlovića

Vahid ef. Fazlović je rođen je 5. augusta 1963. godine u Brčkom, od oca Bešira i majke Fatime.

Gazi Husrev-begovu medresu je završio 1983.,a Fakultet islamskih nauka u Sarajevu 1996. godine.

Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu je 2012. godine odbranio magistarski rad na katedri za akaid.

Dužnost imama je obavljao u džematima Omerbegovača i Rijeke-Klanac na području Odbora IZ Brčko. Na istom području je do 1993. godine vršio i funkciju glavnog imama.

Iste godine je imenovan na dužnost direktora Behram-begove medrese u Tuzli, koju i danas obavlja. U ovoj obrazovnoj ustanovi je s manjim brojem časova angažiran i kao predavač nastavnog predmeta akaid.

Učestvovao je u realizaciji svih velikih infrastrukturnih projekata u Tuzli i na području Muftiluka tuzlanskog.

Bio je član Izvršnog odbora MIZ Tuzla u mandatnom periodu 1998 -2002.

Član je Savjeta muftije tuzlanskog od 1993.godine.

Prije agresije na BiH biran je za člana Sabora, te u dva saziva i za člana Rijaseta IZ u BiH.

Član je Savjeta Centra za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama u Smolućoj (Lukavac).

Član je Udruženja Ilmijje IZ u BiH.

Dobrovoljnim radom se bavi kao član Društva vakifa i Kluba humanista Behram-begove medrese, a član je i Kluba prijatelja Radija BIR i Građevinskog odbora za obnovu džamije Husejnije u Gradačcu.

Kao član Radne grupe Rijaseta IZ u BiH sudjelovao je u izradi dosadašnjih platformi za reformu Nastavnog plana i programa medresa.

Učestvovao je u radu više domaćih i međunarodnih naučnih skupova, a bio je sudionik i nekoliko međunarodnih programa iz oblasti obrazovanja i rukovođenja.

Svoje radove o raznim vjerskim temama, te odgoju i obrazovanju objavljivao je u Glasniku RIZ-a, Takvimu, Preporodu, Hikmetu, Novom muallimu i Bosanskoj Sumejji.

Radovi su mu uvršteni u dvije knjige-zbirke :Ovisnost o drogama-multidisciplinarni pristup, izdanje 2001. i Duhovnost i mentalno zdravlje, 2002.

Jedan je od dvojice  koautora udžbenika iz akaida za prvi razred medresa.

Služi se arapskim  i engleskim jezikom.

Dobitnik je priznanja Rijaseta IZ u BiH u 2010. godini.

Oženjen je i otac četvero djece.