Veče posvećena rahmetli Ibrahim-ef. Haliloviću, muftiji banjalučkom

Veče posvećena rahmetli Ibrahim-ef. Haliloviću, muftiji banjalučkom

Veče posvećeno rahmetli Ibrahim-efendiji Haliloviću, muftiji banjalučkom upriličeno je u četvrtak 3. maja 2018. godine u prostorijama brčanskog Islahijeta.

Povod organiziranja ovog programa je gesta gospođe Emine Halilović, supruge rahmetli muftije, koja je njegovu privatnu biblioteku poklonila brčanskom Preporodu. Organizatori ovog programa bili su Medžlis Islamske zajednice Brčko i BZK Preporod Brčko. O životu i djelu muftije Halilovića govorio je Miralem Muminović dok je Emir-ef. Hasanović je predstavio fond darovane biblioteke.

Posebni gosti ove večeri bili su muftija banjalučki dr. Osman-ef. Kozlić koji je govorio o stanju u njegovom muftijstvu i banjalučki biskup dr. Franjo Komarica čija su sjećanja na teška vremena u kojima su on i rahmetli muftija Halilović nastojali biti podrška jedan drugome, prisutne tjerala na uzdahe i suze.

Program je vodila Almira Alić a na samom početku programa profesorica bosanskoga jezika i književnosti Emina Pita čitala je pripovijetku banjalučkog pisca Irfana Horozovića Paradoks o Minotauru koja se tematski bavi Banjalukom u prvoj godini agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Muftija Halilović je rođen u Brnjiku 1946. godine. Osnovnu školu je završio u rodnom Brnjiku, a nakon toga Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Studij orijentalistike završio je u Beogradu. Radni vijek je proveo kao imam džamije Ferhadije i banjalučki muftija. Umro je u Banjaluci 1998. godine.