Večer Kur'ana u Maoči

Večer Kur'ana u Maoči

Džematlije ovog lijepog i tihog sela pamtit će godinu koja prolazi po spektakularnoj akciji „Svjetlost“. Naime, prije ranog sabaha, 2. februara 2010. godine kroz ovo naselje prema selu Maoča Gornja protutnjalo je 224 vozila, 650 policajaca i desetine novinara ledeći tako krv u žilama stanovnicima sela podno Majevice. Dobro uštimana predstava za narod, pod vođstvom novoizabranog ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića, te uz blagoslov šefa stranke Sulejmana Tihića, trebala je Bošnjacima nabaciti omču oko vrata i prilijepiti im doživotnu etiketu potencijalnih terorista.

Razmišljajući o prohujalim danima i događajima, gledam kako mjesni imam sa svojim džematlijama brižno i uz osmijeh dočekuje svoje kolege i goste iz susjednih džemata. Nedugo zatim bljesnuše kandilji i začu se ezan za akšam-namaz. Na jarbolima ispred džamije vihore se zastave države BiH i Islamske zajednice. Vrijeme između akšam i jacije-namaza provodim u kući rođaka hadži hafiza Šemsudina Kavazovića. Poslije klanjanja jacije-namaza umilnim učenjem ilahija i kasida prisutne su počastili članovi hora „Hannan“. Učači Kur'ana u prostorijama itikafa obavljaju posljednje dogovore prije zvaničnog nastupa na manifestaciji Večer Kur'ana. Džamija puna, traži se mjesto više. Na mahfilu žene i djevojke. Mekteb pun djece koja pažljivo slušaju učenje ilahija i naslađuju se hurmama i šerbetom. Na osnovu slobodne procjene, svečanosti je prisustvovalo oko hiljadu duša.

U pokretu, ponašanju, pogledu i glasu imama Enver-efendije Tursunovića osjetila se radost i sreća dok upućuje zahvalu Allahu dželle šanuhu, selam i salavat Resulullahu, dovu za bosanske šehide, prisutne i inicijatora ove manifestacije, prof. kiraeta u Behram-begovoj medresi, hafiz Edin-efendiju Dedića.

Obraćajući se prisutnima, glavni imam Medžlisa Brčko zahvalio se organizatorima ove manifestacije koji tragaju za sadržajima i načinima kako, posebno omladinu, u ovom burnom vremenu okupiti oko dobrih i korisnih poslova koji nude sreću na obadva svijeta. Ukazujući na važnost učenja i slušanja Kur'ana, Mustafa efendija Gobeljić je rekao: „Kada bismo mogli upitati Iblisa la'anetullahi alejh koja mu je najdraža noć, nema sumnje da bi odgovor bio da je to noć 31. decembra – noć uoči Nove godine. (…) Hvala Allahu dželle šanuhu, noćas je Iblis daleko od nas i ovog našeg druženja, a blizu je i u društvu onih koji ovu noć i novogodišnje praznike provode uz sadržaje koji vode u sunovrat, posrtanje i moralni pad.“

O programu i redosljedu nastupa učača Kur'ana prisutne je upoznao Mevludin-efendija Smajlović, koji je zatim proučio posljednji ajet sure Al-Isra’, a onda se iz dubine srca džamijom prolomio tekbir. Dok su učači Kur'ana po utvrđenom redosljedu prilazili kjursu, voditelj Aldin Smajić je čitao kraće biografije i vodio nas kroz program i tako smo saznali da je ovo internacionalna Večer Kur'ana u džematu Maoča Stara u kojoj pored bosanskohercegovačkih hafiza i imama učestvuju i hafizi iz Turske.

Večer Kur'ana otvorio je profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi u Tuzli, hafiz Mirnes Spahić, kojeg kolege i džematlije u ovom dijelu Bosne izuzetno cijene i poštuju. Zatim su nastupili hafiz Muhammed Tayfur Sonmez iz Turske i hafiz Nijaz Malagić, rodom iz Srebrenice. Besjedu o smislu, vrijednosti i prolaznosti dunjaluka, te o proživljenju, susretu i odgovornosti pred Gospodarom održao je uvaženi vaiz dr. Sead-efendija Seljubac. Poslije vazu-nasihata u nastavku svečanosti ajete Kur'ana Časnog učili su: kurra hafiz Muhammed Abdullah Karabadžak iz Turske, Idris Omerović iz Zvornika, Muamer Okanović iz Gračanice i hafiz Emin Tucović, profesor kiraeta u Karađoz-begovoj medresi u Mostaru. Karije su svojim   mekamom oduševili prisutne. Na mnogim licima suze. U kraćim stankama u toku i pri završetku ajeta iz dubina srca i duša začulo bi se: Allah, Allah! Poslije proučenih odlomaka iz Kur'ana, narator Irfan Kasumović je čitao prevod značenja proučenih ajeta. Druženje sa Kur'anom završeno je učenjem dove. Sa usana prisutnih kao žubor rijeke čulo se amin – amin, ja Rabbi.

Poruke Kur’ana i prelijepi glasovi hafiza i karija, te program, doček i ispraćaj plijenili su srca gostiju iz Brčkog, Tuzle, Mostara, Gunje, Čelića, Gradačca, Srebrenika, Kladnja, Janje, Srebrenice … i susjednih džemata. Svi su bili oduševljeni organizacijom i dobrodošlicom od strane mještana. Tako hadži Ifeta Kičić i Amela Mustafić iz Brčkog kažu da je prošle godine bilo lijepo a ove još ljepše. Hadži Ismail Šahinović iz Tuzle oduševljen je mekamom učača. Radosni su i musafiri iz Turske što su u Saraj-Bosni noć proveli u ibadetu. Na osnovu viđenog i doživljenog, te uz pregalaštvo i entuzijazam imama i džematlija nema sumnje da pomenuta vjerska manifestacija u džematu Maoča Stara ima svoju budućnost. Večer Kur'ana koja je organizovana, na razmeđu kalendarskih godina po Miladu, u ime Allaha dželle šanuhu bila je ujedno i prilika da muslimani Bošnjaci sebi i drugima kažu da je za njih ova noć – noć ibadeta i sjećanja na Isa'a alejhis-selama za kojeg Uzvišeni kaže da je bio ljudsko biće, sluga, poslanik i vjerovjesnik na putu Istine.

Ipak, duboko svjesni šta se sve povodom ispraćaja i dočeka Nove godine po Miladu događa u našim domovima, selima i gradovima, te da nažalost i muslimani Bošnjaci prihvataju tuđe običaje koji su suprotni islamskim vrijednostima, upućujemo iskrene pohvale Maočanima za doživljaj koji plijeni i ugođaj koji hrani srce i dušu. Poznavajući Maočane, osjećam da su oni ponosni na ovu manifestaciju i da sa radošću iščekuju treći susret. Molim Allaha dželle šanuhu da nam ibadet u ovoj noći bude kabul, a Večer Kur'ana u džematu Maoča Stara postane tradicionalna. Amin, ja Rabbi.

I ove noći je u ulici koja prolazi pored džamije i koja dalje vijuga koritom rijeke prema naselju Maoča Gornja – duboko u Majevicu, bilo snijega, automobila, kamera, fotoaparata, ljudi … ali, nije bilo policajaca, bornih kola, pušaka, pancira, šljemova, kapuljača, televizijskih kamera i promrzlih novinara koji tapkaju umjestu i smišljaju bombastične parole i laži kojima će probuditi usnulu bh. javnost o sedmorici Bošnjaka koji su prijetnja ustavnom poretku i teritorijalnom integritetu zemlje. Ali, za razliku od one policijske noći početkom februara koju nazvaše kodnim imenom „Svjetlost“ i od koje se mještanima ledila krv u venama, ova je noć bila Nur, jer se u njoj širila svjetlost islama i poruka mira.

                                                                                                                                    Osman Kavazović