Većina Britanaca islam povezuje sa ekstremizmom

Grupa je po cijelom Londonu postavila postere na kojima su muslimani, i natpisi koji pozitivno prikazuju islam. Ali kritičari kažu da ta kampanja ima samo jednu stranu, i da čak predstavlja pogrešne informacije.

Sa više od milion i po muslimana, islam je sada druga najveća religija u Britaniji. Pa ipak, nedavno istraživanje koje je provela najveća organizacija za istraživanje javnog mnijenja u Britaniji, Yougov, je pronašla da 58% ispitanika povezuje islam sa ekstremizmom. Polovina ga povezuje sa terorizmom, a gotovo 70% osjeća da islam podstiče represiju nad ženama. Remona Aly, iz fondacije Exploring islam, kaže da je njena organizacija, koja je organizirala to istraživanje, smatrala da treba odgovoriti.

– Mi želimo da se naš glas čuje kao glas britanskih muslimana profesionalaca koji imaju povjerenja u svoju vjeru, koji su ponosni na svoju zemlju, svoju religiju. Stoga smo željeli istaknuti naše zabrinutosti promovirajući pozitivnu sliku islama koja se rijetko vidi u glavnim medijima, kaže Remona Aly.

Posteri te grupe nazvani Inspirirani Muhamedom se sada mogu vidjeti širom Londona, uključujući i autobuske i metro stanice. Oni se ne odnose na viđenje i povezivanje islama sa terorizmom. Na njima su pravi muslimani, a ne manekeni, i na njima se kaže da je prorok Muhamed vjerovao u prava žena, pitanja zaštite okoline i društvene pravde.  Kritičari kažu da se čovjek, koji je imao 11 žena od kojih je jedna bila djevojčica, ne može baš nazivati pristalicom prava žena. Douglas Murray radi za nestranački istraživački institut London Center for Social Cohesion.

– Muhamed se zalagao za prava žena na određen način. U Arabiji u 7-om vijeku, on je čak i radio neke stvari koje su bile relativno progresivne za žene u Arabiji u tom periodu, ali i ne za žene u 21-om vijeku u Britaniji ili bilo gdje drugo. I drugi dobar primjer nedostatka sadržaja i neuspio pokušaj da se ponovo napiše historija je prikazivati Muhameda kao nekog prvog zaštitnika okoline, kaže Douglas Murray.

Organizatori kampanje kažu da je poslanik Muhamed promovirao poštovanje okoline, podstičući očuvanje vode, na primjer.  Oni kažu da u islamskoj svetoj knjizi Kur`anu stoji da su muškarci i žene stvoreni kao jednaki.

– Prorok Muhamed je podigao status žena, dao im pravo na razvod, na nasljedstvo, na imovinu, pravo da zadrže svoje ime i nakon udaje. Muslimanke su kroz historiju postajale učenjaci, sudije, političari, a to vidimo i danas, kaže Remona Aly.

Kampanja se poklapa sa petom godišnjicom koordiniranih samoubilačkih napada na mrežu javnog prevoza u Londonu. U tim napadima su ubijene 52 osobe, uključujući i muslimanske napadače. Ti napadi su, u sjećanju mnogih, još uvijek svježi. Gospođa Aly ne govori direktno o napadima, ali kaže da se nada da će kampanja sa posterima pomoći Britancima da muslimane vide u novom svjetlu.

– Bilo nam je važno, kao britanskim muslimanima, prenijeti poruku da i mi imamo iste vrijednosti, i da dijelimo iste zabrinutosti.

Fondacija navodi da kampanja postiže uspjeh. Njena Facebook stranica ima na hiljade pratilaca, a webstranica je zabilježila na stotine hiljada posjeta u nekoliko sedmica otkako su posteri izloženi.

(www.voanews.com/bosnian)