Velika zainteresiranost za održanu tribinu

Mr. Alispahić govorio o društvenim mrežama kao sredstvu za uništavanje porodice

Velika zainteresiranost za održanu tribinu

U subotu 1. novembra 2014. godine, poslije jacije-namaza, nastavljen je ciklus tribina koje, već tradicionalno, počinju dolaskom mjeseca ramazana.

Gost ovog vikenda bio je mr. Fatmir Alispahić, koji je već duži niz godina redovan gost naših tribina, a govorio je na temu: “Društvene mreže kao sredstvo odumiranja porodice”.

S obzirom na aktuelnost teme i stil govora mr. Alispahića, bez imalo rezerve, možemo kazati kako je tema ali i govornik odličan izbor moderatora projekta ramazanskih tribina.

Na samom početku izlaganja, nakon uvodnog obraćanja mr. Mustafe ef. Gobeljića, Alispahić se zahvalio na pozivu da govori u Brčkom naglasivši kako su ove tribine avangarda našeg društva, odnosno projekat koji je preteča budućim društvenim zbivanjima. U prilog takvoj tvrdnji Alispahić je spomenuo nekoliko tema o kojima se na tribinama u Brčkom govorilo i po dvije godine ranije nego su iste bile predmetom širih rasprava.

U toku govora o društvenim mrežama posebno je naglasio kako se putem njih plasiraju mnogi sadržaji manipulativnog karaktera i kako se, kao konzumenti, moramo naučiti da nije uvijek realnost ono što vidimo jer se mnogi bitni procesi ne dešavaju javno. Iza svake mreže postoje interesni krugovi koji imaju svoje planove kako na makro tako i na mikro planu a konačni cilj je manipulirati ljudima, otuđiti ih jedne od drugih i uništiti porodicu kao najvažniju ćeliju svakog zdravog društva, naglasio je mr. Alispahić.

Poput droge i društvene mreže stvaraju ovisnost, manipulirajući ljudskim nagonima, nudeći mogućnost da budemo ono što nismo na uštrb onoga što ustvari jesmo. Pažnju je, također, usmjerio i na internet forume koje je nazvao morem bez dna.

Spomenute forume komentirao je i moderator tribine, mr. Mustafa ef. Gobeljić, izjavom kako po njegovom sudu učešće u raspravama na forumima uzimaju najčešće četiri kategorije ljudi: Dokoličari, zlonamjernici, misionari i obavještajci. Svi ostali učesnici u forumskim raspravama su samo sporadični korisnici, smatra mr. Gobeljić.

Tribina je održana u aneksu Bijele džamije čija sala je bila popunjena do posljednjeg mjesta. Naredna tribina je u subotu 8. novembra 2014. godine u istom terminu i na istom mjestu a predavač je dr.hfz.Safvet Halilović koji će govoriti na temu: Musliman u kontekstu savremenih fitni i izazova.