Veliki uspjeh hafiza Ismail ef. Čehića

Veliki uspjeh hafiza Ismail ef. Čehića

Proglašenjem pobjednika u Sarajevu je 14. septembra 2014. godine završeno 9. takmičenje u hifzu Kur`ana u Bosni i Hercegovini.

U kategoriji hifza cijelog Kur`ana ove godine prvo mjesto je osvojio hfz. Emrah Litrić, drugo mjesto osvojio je hafiz Ibrahim Bektaš dok su treće mjesto sa jednakim brojem bodova osvojili hafizi Alen Kehić i Ismail ef. Čehić.

U kategoriji hifza 20 džuzeva Kur`ana prvo mjesto je osvojio hafiz Emir Sinanović, dok su drugo i treće mjesto osvojili hafizi Abdussamed Podojak i Mersad Nuhanović. U kategoriji hifza 10 džuzeva prvo mjesto je osvojio hafiz Ahmed Hamidović, drugo mjesto je pripalo Čorbo Harunu dok je treće mjesto osvojio Muamer Mušinović. U kategoriji 5 džuzeva prvo mjesto je osvojio Muhamed Kovačević, drugi je bio Faris Perenda, a treće mjesto pripalo je Grabus Merzuku.

Dvodnevno takmičenje u hifzu Kur'an-i Kerima u BiH organizirali su Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Fondacija “Hifz časnog Kur'ana” u saradnji sa Svjetskom organizacijom za hifz Kur'an-i Kerima iz Džedde, a manifestaciju je u subotu, 13. septembra, otvorio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Na ovogodišnje takmičenje prijavilo se 40 takmičara iz BiH raspoređenih u 4 kategorije.

Svečano proglašenje pobjednika održano je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, a svečanosti su prisustvovali dr. Enes Karić, u svojstvu izaslanika Reisu-l-uleme, ambasador Kraljevine Saudijske Arabiju u BiH Eid bin Mohammad El-Thakafi te predstavnik Svjetske organizacije za hifz Kur'an-i kerima iz Džedde šejh Halid Al-Kafi, kao i drugi zvanice iz vjerskog i kulturnog života.

Za trud i zalaganje u realizaciji dosadašnjih takmičenja u hifzu Kur`ana na današnjoj svečanosti prigodna priznanja uručena su mr. Muharemu Omerdiću te dr. Enesu Kariću.

Nakon uručenih nagrada pobjednicima te prigodnih priznanja ostalim učesnicima, prisutnima se obratio dr. Enes Karić, današnji izaslanik Reisu-l-uleme, koji je između ostalog kazao:

„Tri su oblika prenošenja Kur`ana: Od Poslanika a.s. recitiranjem tj. glasom i to je prvi oblik primanja Kur`ana i najrašireniji i njega prakticiramo svaki dan. Drugi oblik je lijepo pisanje Kur`ana, lijepo kaligrafsko pisanje Kur`ana i ovdje u Gazijinoj biblioteci imamo sačuvanih takvih rukopisa Kur`ana. Treći oblik je prenošenje ili primanje Kur`ana tj. tefsir Kur`ana. Učenjem se fascinira uho, pisanjem oko a tefsirom duša i oplemenjuje um“, zaključio je svoje obraćanje dr. Karić.

Nakon obraćanja dr. Karića ašere je proučio ovogodišnji pobjedniku hifzu cijelog Kur`ana čime je i završeno 9. takmičenje u hifzu Kur`ana.

U prilogu donosimo i plasman svih takmičara na ovogodišnjem takmičenju:

I KATEGORIJA – HIFZ CIJELOG KUR'ANA SA TEDŽVIDOM

Red. broj

IME I PREZIME

OSVOJENO MJESTO

OSVOJENI BODOVI

1.

HAFIZ EMRAH LITRIĆ

1

98,00

2.

HAFIZ IBRAHIM BEKTAŠ

2

97,12

3.

HAFIZ ALEN KEHIĆ

3

96,00

3.

HAFIZ ISMAIL KEHIĆ

3

96,00

5.

HAFIZ DAVUD EFENDIĆ

4

92,75

6.

HAFIZ MUHAMED FETIĆ

5

92,62

 

II KATEGORIJA – HIFZ 20 DŽUZOVA SA TEDŽVIDOM

Red. broj

IME I PREZIME

OSVOJENO MJESTO

OSVOJENI BODOVI

1.

HAFIZ EMIRSINANOVIC

1

76,83

2.

HAFIZ ABDUSSAMED PODOJAK

2

66,66

3.

HAFIZ MERSADNUHANOVIC

3

66,50

4.

HAFIZA MARYAM M’WALIDI

4

65,83

5.

HAFIZ SALAHUDDIN HUSSEIN

5

64,00

 

III KATEGORIJA – HIFZ 10 DŽUZOVA SA TEDŽVIDOM

Red. broj

IME I PREZIME

OSVOJENO MJESTO

OSVOJENI BODOVI

1.

HAFIZ AHMED HAMIDOVIĆ

1

56,16

2.

HARUN ČORBO

2

54,16

3.

MUAMER MUŠINOVIĆ

3

52,50

4.

HAFIZ SUHEJB ĆESOVIĆ

4

47,66

5.

HAFIZA HALIMA LJUTIĆ

5

41,16

 

IV KATEGORIJA – HIFZ 5 DŽUZOVA SA TEDŽVIDOM

Red. broj

IME I PREZIME

OSVOJENO MJESTO

OSVOJENI BODOVI

1.

MUHAMED KOVAČEVIČ

1

56,83

2.

FARIS PERENDA

2

56,33

3.

MERZUK GRABUS

3

55,16

4.

JUSUF EL FARAHATI

4

52,33

5.

MUHAMMED HUZEYFE KUCUKAYTEKIN

5

48,00