VIDEO: Bajramska poruka reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića

VIDEO: Bajramska poruka reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića

Sarajevo, 14. juni 2018. (MINA) – Sutra, 15. juna 2018. godine Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović povodom predstojećeg Ramazanskog bajrama uputio Bajramsku poruku vjernicima.

U Bajramskoj poruci reisu-l-uleme Kavazovića se kaže:

U ime Allaha Milostivog, Samilosnog

Braćo i sestre,

Danas poslije akšam-namaza svjedočit ćemo pojavi mjeseca mlađaka, kojom se završava post mjeseca ramazana.

S radošću dočekujemo ramazanski Bajram, najradosniji dan u muslimanskoj tradiciji.

Još jednom smo pokazali sebi da možemo postići svaki cilj koji pred sebe postavimo kada ovladamo svojim slabostima i kada smo nošeni snagom vjere.

A istinski slobodan je samo onaj čovjek koji savlada svoje strahove i slabosti.

Iza nas je i mjesec odricanja i žrtve. Mjesec koji nas uči da se bez te žrtve i odricanja ne mogu postići veliki ciljevi.

U blagoslovljenim danima koji su iza nas tragali smo za Božijom milošću i Njegovim oprostom. Jačali smo svoje porodice, džemate i društvo. Pokazali smo solidarnost sa siromasima i onima koji su potrebni naše pomoći. Iftarili smo u bratskoj ili porodičnoj atmosferi. Naše džamije su bile osvijetljene prisustvom vjernika. Dokaz je to žive vjere našeg naroda.

Nadamo se da ćemo vrijednosti vjere koje smo naučili pretočiti u našu svakodnevnicu.

Braćo i sestre,

I nakon ramazana nastavlja se naš put duhovnog uzdizanja. Gospodar ramazana je i Gospodar ostalih jedanaest mjeseci. Neka se tragovi ramazanskih ibadeta odraze na naše živote, neka se prepoznaju u danima koji su pred nama.

Budite milostivi i blagi.

Ojačajte sebe vjerom u dragog Boga i povjerenjem u ljude.

Istrajavajte na dobru i ne klonite duhom.

Braćo i sestre,

Drugi dan Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini se prema Takvimu IZ u BiH obilježava i kao Dan šehida. To je dan u kojem se sjećamo svih onih koji su kroz dugu historiju zemlje Bosne dali svoje živote za slobodu. Naša je trajna obaveza sjećanje na njih i njihove porodice.

Bože Milostivi, Tebe molimo da ovu našu domovinu učiniš sigurnom i sve zemlje svijeta. Da nas obaspeš svakim dobrom iz obilja Tvoje milosti i da nam budeš zaštitnik i vodilja kroz životna iskušenja.

Svim muslimanima i muslimankama u domovini Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i iseljeništvu, želim sretne i berićetne bajramske dane.

Provedimo ih s porodicom, rodbinom, prijateljima i komšijama.

Neka u srca svih nas Uzvišeni unese nadu u Njegovu milost i dobro u svijetu u kojem živimo.

Bajram šerif mubarek olsun, kazao je na kraju reisu-l-ulema Kavazović.