Zapažen rezultat hafiza Ismail ef. Čehića na svjetskom takmičenju učača Kur'ana u Zagrebu

Piše: Lamija Alili

Zapažen rezultat hafiza Ismail ef. Čehića na svjetskom takmičenju učača Kur'ana u Zagrebu

Mnogo vjere, ljubavi, volje i napora zahtijeva uspjeli hod vjernika na putu do savršenstva duše. Mnogi zastaju, skreću, umorni odustaju ali mnogi hrabro idu do cilja. Na tom putu do cilja znanje je njihova prva i najvažnija stanica koja otkriva bogatstvo vjere koja i potiče želju za znanjem.

Baš takvim riječima mogao bi se opisati i hod nekoliko hiljada vjernika koji pohodiše Zagrebačku džamiju u periodu od 29.9./27.12.1437. do 1.10.2016./1.1.1438. h.g., prateći 23. Međunarodno takmičenje učača Kur’ana ili učestvujući na njemu.

Allahova Riječ koja prije četrnaest vijekova obuze cijelo biće Muhammeda, a.s., te je kao Radosnu i Veliku Vijest primi u svoje srce s plemenitim ciljem prenošenja u srca dobrih ljudi i ove je godine, po dvadeset treći put, s istim i zajedničkim ciljem, okupila stotinu hafiza, karija, muallima, muderrisa i onih žednih znanja, dobrote i ljepote.

U današnjem svijetu u kojem su dobro i ljepota postali odvojeni jedno od drugoga, u svijetu u kojem se ružnoća i zlo ističu kao nešto zbiljsko a ljepota i dobrota se guraju ustranu kao nebitno, drugorazredno i u konačnici, nezbiljsko, Zagrebačka džamija, po ko zna koji put, pokaza da je islam religija ljepote koja se nikad ne može odvojiti od dobra.

Povodom 29. rođendana, pod svojim okriljem okupi vjernike iz Bosne i Hercegovine, Turske, Kraljevine Saudijske Arabije, Sirije, Irana, Kuvajta, Omana, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Austrije, Kosova, Bugarske, Finske, Francuske, Italije, Luksemburga, Ukrajine, Kazahstana, Švedske, Nizozemske, Njemačke, Engleske, Norveške, Belgije, Danske, Škotske, Španjolske, Alžira, Maroka, Katara, Egipta, Libije, Sudana i Hrvatske s namjerom da ljepotom kur’anskog interpretiranja ponudi spasotvornu snagu, danas prijeko potrebnu.

Zagrebačka džamija je prethodnih dana, kao i mnogo puta ranije, skrenula pažnju javnosti na islam koji je, kudgod se usmjerio kroz svoju povijest, uvijek stvarao ozračje ljepote.

Takmičenju, koje je održano u organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, Ministarstva vakufa i islamskih poslova države Katar, Ministarstva islamskih poslova i da’we Kraljevine Saudijske Arabije, Svjetske organizacije za hifz iz Džede, Medžlisa Islamske zajednice Zagreb te uz supokroviteljstvo Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, pristupila su 62 takmičara u kategorijama tilawet, hifz 5 džuzeva, hifz 15 džuzeva te hifz cijeloga Kur’ana.

Svečanosti otvorenja, koja je upriličena u četvrtak, 29.9.2016./27.12.1438. h.g., u kongresnoj dvorani „Hadži Salim Šabić“, prisustvovali su brojni uglednici među kojima i izaslanik Ministarstva vakufa i islamskih poslova države Katar šejh Nasser Al-Sulaiti, gradonačelnik Zagreba g. Milan Bandić, zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru gđa Ermina Lekaj Prljeskaj, predstavnici diplomatskog kora muslimanskih/islamskih zemalja akreditiranih u Zagrebu, direktor Gradskog društva Crvenog križa Zagreb g. Petar Penava te ugledni gosti iz vjerskog, kulturnog i političkog života grada Zagreba i Hrvatske.

Svečanost je otpočela učenjem Kur’ana višestrukog pobjednika svjetskih takmičenja, kurra hafiza dr. sc. Ahmada Abolghasemija iz Irana.

Moderator programa bio je predsjednik IOM-a Zagreb, dr. med. Gzim Redžepi koji se, nakon riječi dobrodošlice, osvrnuo na značaj takmičenja i činjenicu da ono, iz godine u godinu, poprima nove dimenzije koje zahtijevaju brojne organizacijske iskorake kojima Medžlis Islamske zajednice Zagreb, uz visoka pokroviteljstva i pomoć zaposlenika i brojnih volontera, umije hrabro i uspješno doskočiti.

Takmičenje je otvorio muftija dr. sc. Aziz ef. Hasanović koji je, između ostaloga, izrazio zadovoljstvo što se povodom 100. obljetnice institucionalnog priznanja islama u Hrvatskoj, uspjelo organizirati međunarodno takmičenje, kako je prošle godine i najavljeno. S posebnim pijetetom prisjetio se muftija svojeg prethodnika, muftije Ševke ef. Omerbašića i rahmetli h. Salima Šabića – inicijatora i pokretača takmičenja, potom se zahvalio članovima ocjenjivačke komisije te g. Halidu Yassinu, rukovodiocu Ureda za odnose s Arapsko-islamskim svijetom pri Mešihatu IZ-a u Hrvatskoj i Mersad ef. Kreštiću, imamu Zagrebačke džamije i tajniku takmičenja, ističući kako oni podnose najveći teret i odgovornost pripreme i realizacije takmičenja.

Dvodnevno učenje Kur’ana, smjenu takmičara u četiri kategorije, pomno je pratila i ocjenjivala komisija u sastavu: kurra hafiz mr. sc. Aziz Alili, predsjednik komisije (Hrvatska), kurra hafiz Ali Mohammed Otuif (Kraljevina Saudijska Arabija), kurra hafiz Fared Oyaleez (Francuska), kurra hafiz dr. sc. Ahmad Abolghasemi (Iran), kurra hafiz Malallah Al-Jaber (Katar), kurra hafiz Ercan Mahmut (Turska), kurra hafiz mr. sc. hafiz Bajram Ajeti (Makedonija) te kurra hafiz Armin Abaza (Bosna i Hercegovina).

Rezultati 23. Međunarodnog takmičenja

TILAWET

1. Hadi Mowahhedeamin (Iran) 97,00

2. Brahim Boughaleb (Belgija) 94,63

3. Ilias Essaket (Italija) 94,00

HIFZ 5 DŽUZEVA

1. Ibrahim Ammar (BiH) 95,75

2. Merzuk Grabus (BiH) 95,06

3. Ammar Muderizović (Srbija) 94,44

HIFZ 15 DŽUZEVA

1. Ahmed Hamidović (BiH) 91,25

2. Haris Ahmić (Hrvatska) 91,15

3. Ismail Čehić (BiH) 90,10

HIFZ KUR’ANA

1. Abdulaziz Abdullah Ali Al-Hamri (Katar) 97,10

2. Abdallah Aribi (Alžir) 96,10

3. Omar Alshalan (Kuvajt) 95,50

Pobjednik 23. Međunarodnog takmičenja

Pobjednikom 23. Međunarodnog takmičenja učača Kur’ana, smatra se pobjednik u najzahtjevnijoj kategoriji hifza cijelog Kur’ana. Ove godine to je dvadesetčetverogodišnji hafiz Abdulaziz Abdullah Ali Abdullah Al-Hamri iz Katara.

Pobijedivši u kategoriji hifza cijelog Kur’ana osvojio je nagradno putovanje na hadž te je, ujedno, i nositelj priznanja i nagrade Hafiz Fadil ef. Fazlić, koja se, po odluci Medžlisa IZ-a Zagreb, već petu godinu, dodjeljuje najboljem takmičetelju. Novčanu nagradu od 500.00 eura svake godine osigura porodica rahmetli hadži hafiza Fadila ef. Fazlića.

Dodjela priznanja, mevlud i proglašenje pobjednika

Na ceremoniji zatvaranja takmičenja i proglašenja pobjednika muftija dr. sc. Aziz ef. Hasanović, g. Halid Yasin i dr. med. Gzim Redžepi uručili su zahvalnice dugogodišnjim pokroviteljima i donatorima. Zahvalnice su uručene predstavniku Svjetske organizacije za hifz iz Džede (zahvalnicu je preuzeo član komisije kurra hafiz Ali Mohammed Otuif), Ministarstvu vakufa i islamskih poslova države Katar (zahvalnicu je preuzeo član komisije kurra hafiz Malallah Al-Jaber) te Ministarstvu islamskih poslova i da’we Kraljevine Saudijske Arabije (zahvalnicu ju preuzeo šejh Abdulmajid Alghayth, ataše za vjerska pitanja pri Ambasadi Kraljevine Saudijske Arabije u BiH).

Džematilijama su se, prigodno, te večeri obratili zagrebački muftija dr. sc. Aziz ef. Hasanović, tajnik Takmičenja Mersad ef. Kreštić te glavni imam MIZ-a Zagreb, kurra hafiz mr. sc. Aziz ef. Alili istaknuvši kako nas samo Kur’an i negova sofra mogu ujediniti i okupiti na putu dobra. Pozvao je prisutne da se Fatihom prisjete brojnih vakifa te dugogodišnjeg člana i predsjednika ocjenjivačke komisije merhuma hadži-hafiza Fadil ef. Fazlića a potom i proglasio pobjednike u svim kategorijama.

Divno li je bilo s Kur’anom, brojnim njegovim hafizima i učačima, ući u Novu 1438. hidžretsku godinu. S akšam-namazom uđosmo u sveti mjesec muharrem a Novoj godini iskazasmo dobrodošlicu mevludom.

Lijepo je bilo među brojnim hafizima i učačima Kur’ana, takmičeteljima i gostima, vidjeti poznata lica Dželala ef. Kalošija i hafiza Esada ef. Čančara koji su obilježili prva Jugoslovenska takmičenja učača Kur’ana u Zagrebu te dugogodišnjeg člana Organizacijskog odbora ranijih takmičenja i nekadašnjeg zagrebačkog vjeroučitelja Zaim ef. Ibrahimija.

Valja istaći da bi organizacija takmičenja poput ovoga bila znatno otežana kada, uz ranije navedene pokrovitelje, ne bi bilo sponzora poput osvjedočenih prijatelja iz Turkish Airlinesa u Hrvatskoj. A pored „velikih sponzora“, srcu su posebno mili oni koji svojim skromnim zalaganjem daju doprinos ovakvim manifestacijama. Takav je i mladi i perspektivni BH slikar iz Brčkog g. Eldin Omerhodžić, koji pobjednicima već godinama poklanja svoje umjetničke slike Zagrebačke džamije. Od ove godine njegova umjetnička slika krasit će i dom jedine ovogodišnje takmičarke Elmedine Avdibašić iz Tuzle.

Uz Elmedinu, još je jedna djevojčica bila ukrasom drugog dana takmičenja. Najmlađa polaznica Škole Kur’ana i hifza, sedmogodišnja Rania Demirović, učeći posljednje ajete sure Al-Bekare, bila je ibret prisutnim džematijama i osvježenje žiriju koji su njezino milozvučno učenje iskoristili za kratak predah od odgovornog i zahtjevnog ocjenjivačkog posla.

Zbog obimnosti i kompleksnosti organizacije takmičenja, već duži niz godina posao koordinacije između navedenih organizatora kao i brojne zahtjevne i odgovorne tehničke pripreme, uz sve svoje primarne obaveze i poslove, vrše potpredsjednik IOM-a Zagreb g. Alem Orlić i imam i muallim Mersad ef. Kreštić.

Trodnevnoj manifestaciji prisustvovalo je više hiljada posjetilaca iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Pobrojano je čak 35 autobusa i 2 minibusa s posjetiocima iz BiH, većinom s vjernicima iz Cazinske Krajine, od čega najviše iz Bužima.

Takmičenje, koje se i ove godine moglo izravno pratiti putem YouTube-a, od početka pa sve do odlaska posljednjih takmičara, pratio je i g. Yasser Farag, urednik i novinar TV kuće „Ahlu Al Quran“ iz Kraljevine Saudijske Arabije trudeći se zabilježiti svaki momenat takmičenja kao i sve ono što se odvijalo iza kulisa istog.