Završena manifestacija “Hidžab, moja snaga i moj ponos”

Završena manifestacija “Hidžab, moja snaga i moj ponos”

Odjel za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Brčko organizirao je cjelovečernji program za žene koji je održan u Domu kulture u Brčkom u srijedu 27. februara 2019. godine u 19,oo sati.

Program je organiziran u sklopu manifestacije pod nazivom “Hidžab, moja snaga i moj ponos” a koja je posvećena obilježavanju Svjetskog dana hidžaba. Manifestacija je počela 1. februara, kada su na Trgu mladih volonterke Odjela simboličnom podjelom ruža i mahrama za prolaznice najavile niz aktivnosti koje su provedene do završnog programa.

U sklopu pomenute manifestacije raspisan je i konkurs u tri kategorije a rezultati konkursa objavljeni su na završnom programu. U kategoriji literarni radovi prve tri nagrade osvojile su: Fatima Mujkić, Medina Mujanović i Nusreta Džinić. U kategoriji likovnih radova također su dodijeljene prve tri nagrade i to: Selma Martinović, Mehdina Gobeljić i Rašida Ribić. U istoj kategoriji dodijeljene su još dvije nagrade za posebno iskazani talent i to Nejri Imamović i Lamiji Aljić.

U kategoriji izrade rukotvorina dodijeljene su dvije nagrade a dobile su ih: Maida Imširović i Mersiha Kapetan- Dervišić.

Završni program obilovao je nizom kulturno-vjerskih sadržaja gdje su učešće uzele članice hora Mošus, Nermina Sinanagić, Almira Alić, Meliha Ibrić, Emina Gobeljić-Behlulović, Ajla Kalesić, Dalija Avdić, Amra Ikanović i Amila Kavazović.

Poseban dio programa bila je modna revija žena sa hidžabom a u koju je bilo je uključeno 70 modela. Posebno su interesovanje prisutnih izazvale djevojčice modeli. Njih 30 dalo je poseban pečat ovom programu u čiju cjelokupnu organizaciju je bilo uključeno preko stotinu osoba.

U izjavi za medije koordinatorica Odjela za brak i porodicu Behija Hodžić kazala je kako je Svjetski dan hidžaba ustanovljen na prijedlog Nazme Khan iz New Yorka, koja je željela podstaknuti muslimanke i nemuslimanke koje ne nose hidžab da na jedan dan dožive iskustvo hidžaba.

“Mi poručujemo da je potrebno iskazati solidarnost u stalnoj borbi protiv islamofobije, diskriminacije i ksenofobije. Naime, Nazma Khan koja je 2013. pokrenula obilježavanje ovog dana kao razlog navodi da je godinama bila izložena diskriminaciji. Unazad nekoliko godina ovaj dan se obilježava širom svijeta. Prva koordinatorica ovog odjela je bila Samira Smajlović koja je napravila jako dobre temelje ovom odjelu i nama danas olakšala rad. Naš odjel je svakim danom sve plodonosniji i mi danas imamo sve više društveno aktivnih žena. Odjel je otvorenog tipa i svako je dobrodošao i na svakom našem programu se uključuju nove aktivistice”.

Vrijedi istaknuti kako je sala Doma kulture bila pretijesna da primi sve zainteresirane posjetiteljice a procjenjuje se da ih je prisutno bilo preko 550.