Završena prva faza projekta “Muzej sjećanja na žrtve genocida”

Završena prva faza projekta “Muzej sjećanja na žrtve genocida”

U kompleksu Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je održan program povodom završetka prve faze projekta Muzeja sjećanja na žrtve genocida u okviru kojeg je renoviran krov na bivšoj Fabrici akumulatora.

Program je održan u prisustvu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, zamjenika ministra kulture i turizma Republike Turske Serdara Cama, ambasadora Republike Turske u BiH Sadika Babura Girgina, muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića, majki Srebrenice i brojnih drugih zvaničnika.

Završetak radova na obnovi krova u bivšoj Fabrici akumulatora i prezentacija projekta “Muzeja genocida” predstavljaju izuzetno važne događaje za memorijalnu kulturu, poručio je danas u Potočarima član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Prema njegovim riječima, Memorijalni centar je u proteklom periodu bio, kao i trenutno, institucija od nezamjenjivog značaja u čuvanju i zaštiti istine o Genocidu.

Zamjenik ministra kulture i turizma Republike Turske Serdar Cam istakao je da želi prenijeti izraze saučešća koje je ministar kulture i turizma Nuri Ersoy uputio bosanskom narodu zbog naše bošnjačke braće ubijene u genocidu u Srebrenici 11. jula.

“Danas je okončana prva faza projekta, koji ima za cilj pretvaranje Fabrike akumulatora, kao jednog od glavnih lokaliteta gdje je izvršen genocid, u Memorijalni centar posvećen žrtvama genocida. Prva faza je podrazumijevala rekonstrukciju krova na fabrici. Još uvijek traju radovi na projektovanju uređenja muzejskog prostora, uz intenciju da se izvorni prostor očuva”, zaključio je Cam.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Emir Suljagić naveo je kako je ovo danas skup prijatelja Memorijalnog centra koji rade sa Memorijalnim centrom Potočari.

“Mora se imati na umu da preko puta ove zgrade nalazi se mezarje, u kojem je ukopan svijet. Naš svijet, naši najmiliji. Definicija uspjeha je koliko dobro služimo njima koji su tamo i onim koji su iza njih ostali”, rekao je Suljagić.

Danas je potpisan i protokol o saradnji za projekat “Muzeja sjećanja na žrtve genocida”.