Završeno deseto takmičenje u hifzu Kur'an-i Kerima u BiH

Završeno deseto takmičenje u hifzu Kur'an-i Kerima u BiH

Svečanim proglašanjem pobjednika, u nedjelju 11. oktobra 2015. godine, završeno je jubilarno deseto takmičenje u hifzu Kur'an-i Kerima. U prepunoj velikoj sali Gazi Husrev Begove biblioteke, nakon kratkog filma o takmičenjima hifza iz prethodnih godina, dodijeljena su priznanja, predstavljeni novi hafizi i uručene diplome i nagrade najuspješnijim takmičarima koji su proteklog vikenda pokazali poznavanje i vještinu interpretacije Kur'ana.

Takmičenje je organizovala Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Fondacija „HIFZ Časnog Kur'ana“ – Sarajevo, u saradnji sa Svjetskom organizacijom za hifz Kur'an-i kerima iz Džedde. Na takmičenje su se prijavila 63 a nastupila 53 takmičara, koje je ocjenjivala stručna komisija: kurra hafiz Dževad Šošić (predsjednik), hfz mr Mensur Malkić, hfz Mirnes ef Spahić i kurra hafiz šejh Muhammed Ait Mansour.

Proglašeni su pobjednici po kategorijama:

1. kategorija (u hifzu cijelog Kur'ana sa tefsirom 30. džuza)

1. hfz Ibrahim Bektaš

2. hfz Zaim Šiljić

3. hfz Haris Čorbo

2. kategorija (u hifzu cijelog Kur'ana)

1. hfz Muhammed el-Amine Mevalidi

2. hfz Alen Kehić

3. hfz Ismail Čehić

3. kategorija (u hifzu 15 džuzova)

1. hfz Zuhra Haušić-Delić

2. hfz Kemal Hasić

3. hfz Ahmed Hamidović

4. kategorija (u hifzu 5 džuzova)

1. mjesto Merzuk Grabus

2. mjesto Velid Kalabić

3. mjesto Aldin Šahbazović

Diplome su pobjednicima uručili izaslanik reisu-l-uleme muftija prof dr Enes ef Ljevaković, ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani Abdullah Mu'mine, predstavnik Svjetske organizacije za hifz Kur'an-i-Kerima iz Džede kurra hafiz šejh Muhammed Ait Mansour, direktor Uprave za vjerske poslove Nusret ef Abdibegović, dr. Jamal Mosleh, kurra hafiz Dževad Šošić, hfz mr Mensur Malkić i hfz Mirnes ef Spahić. Pored priznanja, diploma i nagrada najuspješnijim takmičarima, novim hafizima, uručena su i priznanja i čekovi novim hafizima koji su u protekloj hidžretskoj godini položili hifz pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice.

Priznanja i 50 KM svim takmičarima obezbijedio je džemat Maryam Husreddin iz Kuvajta. Pobjednicima je takođe uručeno po 50 KM, te posebna novčana nagrada.

Hafizima koji su u protekloj hidžretskoj godini, kao stipendisti fondacije Hifz Časnog Kur'ana iz Sarajeva, završili hifz i položili ga pred komisijom Rijaseta uručena su priznanja i čekovi od po 1000 eura.

(www.bir.ba)