Zvornik: Vaskrsna jaja ili kamenice

Zvornik: Vaskrsna jaja ili kamenice

Bošnjačka djeca koja nisu izvršila tu obavezu istjerana su iz razreda i škole i natjerana da skupljaju kamenje u dvorišti, kao zamjenu za vaskršanja jaja. Među učenicima je bilo i dijete imama, hatiba i muallima u džematu Glumina Medžlisa Islamske zajednice Zvornik Vehida-ef. Muratbegovića.

Tim povodom muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović, danas je, 17. 04. 2012. g.,  izdao saopćenje za javnost u namjeri da upozna najširu javnost i sve relevantne faktore u Bosni i Hercegovini sa ovim grubim kršenjem ljudskih prava i sloboda.

“S tim u vezi, želimo Vam ukazati na to da Zakon o pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH štiti prava i slobode svih vjernika. Taj zakon zabranjuje svaki oblik prisile na religijske obrede, svečanosti, ili aktivnosti, kao i degradiranje bilo koje religije i njenih pripadnika. Njime se garantira svakoj osobi pravo na vjeronauku, ali samo od lica koja imenuje njena religijska zajednica. Državu obavezuje da ne smije dopustiti diskriminaciju i ugrožavanje prava i sloboda vjernika, posebno u okvirima državnih institucija”, kaže se, između ostaloga, u saopštenju.